Kasutatavus veebis: Hea ja halb näide

Kasutatavus veebis: Hea ja halb näide

Kasutatavus on veebisaidi disaini ja funktsionaalsuse oluline aspekt, mis mõjutab otseselt kasutajakogemust. Hea kasutatavusega veebisait on intuitiivne, navigeerimisaldis ja pakub sujuvat kogemust, mis hoiab külastajad kaasatuna ja tulema tagasi. Seevastu halb kasutatavus võib tekitada frustratsiooni, takistada ülesannete täitmist ja viia kasutajate lahkumiseni.

Selles artiklis illustreerime kasutatavuse kontseptsiooni kahe näite abil: üks positiivne ja teine negatiivne. Iga näite puhul analüüsime veebisaidi disaini ja funktsionaalsust Jakob Nielseni kasutatavuse heuristikate ja muude oluliste kriteeriumide abil.

Positiivne näide: Airbnb

Airbnb on suurepärane näide veebisaidist, mis pakub suurepärast kasutatavust. See on intuitiivselt navigeeritav, visuaalselt atraktiivne ja pakub sujuvat broneeringuprotsessi. Siin on mõned aspektid, mis aitavad kaasa Airbnb suurepärasele kasutatavusele:

  • Selge ja otsekohene navigeerimine: Pealeht on lihtne ja hõlpsasti arusaadav, pakkudes otsingufunktsiooni ja kategooriaid, mis aitavad kasutajatel kiiresti leida otsitavat majutust.
  • Visuaalselt atraktiivne disain: Airbnb kasutab kõrgekvaliteedilisi fotosid ja värvipaletti, mis aitab luua kutsuva ja inspireeriva keskkonna.
  • Sujuv broneeringuprotsess: Broneeringuprotsess on lihtne ja samm-sammult juhendatud, selgete juhiste ja visuaalsete näpunäidetega.
  • Kasutajasõbralikud funktsioonid: Airbnb pakub mitmeid kasutajasõbralikke funktsioone, nagu filtreerimisvõimalused, kaardid ja arvamused, mis aitavad kasutajatel teha teadlikke otsuseid.

Negatiivne näide: Valitsusasutuse veebisait

Paljud valitsusasutuste veebisaidid on kurikuulsad oma kehva kasutatavuse poolest. Need võivad olla keerulised navigeerida, sisaldada liiga palju teksti ja olla visuaalselt ebaatraktiivsed. Siin on mõned aspektid, mis aitavad kaasa paljude valitsusasutuste veebisaitide kehvale kasutatavusele:

  • Keeruline navigeerimine: Navigeerimismenüüd võivad olla sügavad ja keerulised, ning oluliste lehtede leidmine võib olla keeruline.
  • Liigne tekst: Lehed võivad olla täis teksti ja raskelt loetavaid dokumente, mis teeb olulise teabe leidmise ja mõistmise keeruliseks.
  • Visuaalne ebaatraktiivsus: Veebisaidid võivad olla visuaalselt aegunud ja ebaatraktiivsed, mis tekitab negatiivse esmamulje.
  • Keerulised vormid: Vormid, mida kasutatakse teabe sisestamiseks või taotluste esitamiseks, võivad olla keerulised ja raskesti mõistetavad.

Kasutatavus on veebisaidi edu võti. Hea kasutatavus tagab sujuva ja nauditava kasutajakogemuse, mis hoiab külastajad kaasatuna ja tulema tagasi. Seevastu halb kasutatavus võib viia frustratsioonini, lahkumiseni ja negatiivse mainekujuni. Veebisaitide disainijad ja arendajad peaksid pöörama suurt tähelepanu kasutatavuse põhimõtetele, et luua veebisaite, mis on intuitiivsed, navigeerimisaldis ja pakuvad positiivset kasutajakogemust.

Allikad:

https://www.coursera.org/learn/foundations-user-experience-design

https://www.nngroup.com/articles/ten-usability-heuristics/


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *