Mobiilvõrkude areng: Protokolliteretööstus 2G, 3G ja 4G võrkudes

Mobiilvõrkude areng: Protokolliteretööstus 2G, 3G ja 4G võrkudes

1G to 4G

Mobiilside tehnoloogia on aastate jooksul läbi teinud märkimisväärse arengu, pakkudes kasutajatele järjest kiiremat, usaldusväärsemat ja mitmekülgsemat ühendust. Selle arengu taga on erinevad protokollid, mis moodustavad mobiilside võrkude selgroo.

Artikkel tutvustab põhilisi protokolle, mida kasutatakse 2G, 3G ja 4G võrkudes, selgitades nende rolli ja panust mobiilside arengusse.

2G (Teine põlvkond):

  • GSM (Global System for Mobile Communications) on 2G võrkude valitsev standard. See kasutab häälekõnede ja SMS-ide jaoks kanaliga lülitatud võrku. Olulised protokollid hõlmavad:
    • Kanaliga Lülitatud Andmeed (Circuit-Switched Data – CSD): võimaldab madala kiirusega andmeedastust põhilise internetiühenduse ja faksiteenuste jaoks.
    • Üldine Paketteedastusteenus (General Packet Radio Service – GPRS): võeti kasutusele paket põhinev andmeedastus aeglasema internetiühenduse jaoks.

3G (Kolmas põlvkond):

  • UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) on 3G võrkude peamine standard. See pakub paketilülituse abil märkimisväärselt suuremaid andmeedastuskiirusi võrreldes 2G-ga. Olulised protokollid hõlmavad:
    • Lairiba Kodidivideeritud Multipleksjuhused (Wideband Code Division Multiple Access – WCDMA): pakub UMTS-võrkude põhilise raadioliidese tehnoloogia.
    • Kiire Andmeedastus (High-Speed Packet Access – HSPA): HSPA edasiarendatud versioonid (HSPA+, HSPA++) suurendasid oluliselt 3G andmeedastuskiirusi.

4G (Neljas põlvkond):

  • LTE (Long Term Evolution) on 4G võrkude valitsev standard. See pakub võrreldes 3G-ga märkimisväärselt suuremat andmeedastuskiirust ja võimsust. Olulised protokollid hõlmavad:
    • Ristisagedusjaotuse multipleksmine (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing – OFDM): moduleerimistehnika, mis kasutab raadiospektrit tõhusalt kiirema andmeedastuse jaoks.
    • Mitme Sisendi ja Väljundi (Multiple-Input Multiple-Output – MIMO): kasutab mitut antenni nii baasjaamas kui ka kasutaja seadmes, et parandada andmeedastuskiirust ja usaldusväärsust.

Mobiilside võrkude areng on olnud tihedalt seotud protokollide arenguga. 2G ja 3G võrgud panid aluse mobiilse interneti kasutamisele, samas kui 4G LTE on praegune mobiilse andmeedastuse selgroog. Uuemate põlvkondade, nagu näiteks 5G, tulek jätkab mobiilside tehnoloogia arengut, pakkudes veelgi kiiremaid ühendusi ja uusi võimalusi.

Allikad:

https://www.3gpp.org/specifications-technologies

https://ria.ee/

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wireless_network_technologies


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *