Kaks nähtust varasest Internetist: üks elus, teine ​​surnud

Kaks nähtust varasest Internetist: üks elus, teine ​​surnud
Internet sellisel kujul, nagu me seda täna tunneme, on selle loomisest saadik kaugele jõudnud. Neil kaugetel aegadel, enne 1991. aastat, oli see väga erinev koht, ainulaadsete tehnoloogiate, tavade ja tavadega, millest paljud tunduvad tänapäeval arhailised.

Usenet
Usenet Logo

 

1. Foorumid ja Usenet:

Sotsiaalmeediale eelnenud päevadel olid võrgusuhtluse sõlmpunktid foorumid ja Usenet (on 1979. aastal loodud hajutatud telekonverentsisüsteem. See on võrk, kus kasutajad saavad uudistegruppides erinevatel teemadel sõnumeid vahetada). Inimesed üle kogu maailma, keda ühendasid huvid, jagasid teadmisi, arutasid uudiseid ja lihtsalt vestlesid. Foorumid keskendusid pigem kindlatele teemadele, samas kui Usenet oli mitmekesisem ja ulatuslikum vestlusrühmade võrgustik.

Kuigi foorumid ja Usenet on suures osas asendunud sotsiaalvõrgustikega, elab nende vaim edasi. Kaasaegsed võrgukogukonnad, alamreditid ja Facebooki grupid põhinevad paljudel samadel põhimõtetel: ühiste huvidega inimesed tulevad kokku, et jagada teavet ja suhelda.

Usenet on võimas tööriist suhtlemiseks, failide jagamiseks ja teabele juurdepääsuks. See võib olla kasulik inimestele, kes otsivad sõnavabadust, juurdepääsetavust ja tohutut teabearhiivi.

Telnet
Telnet Logo

 

2. Telnet ja MUD:

Telnet oli protokoll, mis võimaldas kasutajatel luua ühenduse kaugarvutitega. MUD-id (Multi-User Dungeons) on massiliselt mitme mängijaga tekstipõhine rollimäng, milles mängijad suhtlevad omavahel ja virtuaalmaailmaga tekstikäskude kaudu. MUD-id tekkisid 1970. aastatel ja olid ühed esimestest võrgumängudest.

MUD-id olid sel ajal ülipopulaarsed, kuid graafiliste võrgumängude tulekuga kadusid need praktiliselt. Tänapäeval on vaid mõned MUD-d ja nende publik on väike.

MUDide näited:

LambdaMOO: üks vanimaid ja kuulsamaid MUD-e, asutatud 1989. aastal.
AberMUD: fantaasiakeskkonnaga MUD, asutatud 1993. aastal.
Duris: 1994. aastal asutatud ulme MUD.

Internet on pidevas muutumises ja see, mis eile oli populaarne, võib homme ununeda. Mõned varajase Interneti ideed ja tavad on aga endiselt aktuaalsed.

 

Allikad:

https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-user_dungeon

https://en.wikipedia.org/wiki/Usenet

https://habr.com/ru/companies/cloud4y/articles/770060/

 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *