Eben Mogleni “Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright” arvustus

Eben Mogleni “Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright” arvustus

Eben Mogleni 1999. aasta artikkel “Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright” esitab provokatiivse väite, et vaba tarkvara liikumine viib autoriõiguse kaotusele. Selles arvustuses uurime Mogleni argumente ja hindame, kui palju on tema ennustused 20 aastat hiljem täppi läinud.

Moglen väidab, et autoriõigus on vastuolus innovatsiooniga ja takistab teabe vaba levikut. Ta näeb vaba tarkvara liikumist kui alternatiivset süsteemi, mis tugineb jagamisele ja kollektiivsele omandiõigusele. Moglen ennustab, et vaba tarkvara mudel levib laialdaselt ja viib autoriõiguse süsteemi hääbumisele.

20 aastat hiljem on Mogleni ennustused osaliselt täppi läinud. Vaba tarkvara liikumine on tõepoolest kasvanud ja saavutanud märkimisväärset edu. Vabad tarkvara programmid nagu Linux, Firefox ja LibreOffice on laialdaselt levinud ja pakuvad tasuta ja avatud lähtekoodiga alternatiive patenteeritud tarkvarale.

Siiski ei ole autoriõigus kadunud. Autoriõiguse seadusandlus on endiselt kehtiv ja seda rakendatakse aktiivselt. Samuti on tekkinud uusi autoriõigusega seotud probleeme, näiteks digitaalse piraatluse ja autoriõiguse kuritarvitamise küsimused.

Mogleni ennustused on osaliselt täppi läinud. Vaba tarkvara liikumine on saavutanud märkimisväärset edu, aga autoriõigus pole kadunud. On võimalik, et autoriõiguse süsteem tulevikus areneb ja muutub paindlikumaks, et paremini toetada innovatsiooni ja teabe jagamist. Samas on ka võimalik, et autoriõiguse ja vaba tarkvara vaheline pinge jääb püsima.

Mogleni artikkel pakub huvitavat vaatenurka autoriõiguse ja vaba tarkvara tulevikule. Kuigi tema ennustused pole täielikult täppi läinud, on tema argumendid endiselt aktuaalsed ja pakuvad ainet mõtlemiseks.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *